Project Description


Περιγραφή

  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου βρίσκεται στην είσοδο της πόλεως για τον ερχόμενο από τα Μεσόγεια. Πρόκειται για ισόγειο κτήριο της δεκαετίας του 1970. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες, το αίθριο και περιμετρικά του αιθρίου. Στο κτήριο στεγάζονται επίσης, αποθήκες και εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων. Το Μουσείο επισκέπτονται πολλά σχολεία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ιστορικό

  Το κτήριο του Μουσείου για μεγάλο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχαιοτήτων. Η έκθεση των αρχαιοτήτων εγκαινιάσθηκε το 1999. Με την ολοκλήρωση του έργου «Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και το Ε.Π. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000-2006, ανακαινίστηκε πλήρως και διαθέτει κλιματισμό, σύγχρονους χώρους υγιεινής και υποδομή για την υποδοχή ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Εκθέσεις

  Η έκθεση των αρχαιοτήτων είναι θεματική και χρονολογική, καθώς αποσκοπεί να δείξει τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ. Η αίθουσα 1 είναι αφιερωμένη στις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες στη Λαυρεωτική κατά την αρχαιότητα. Έμφαση δίδεται στις επιγραφές που αφορούν στα μεταλλευτικά εργαστήρια.

  Στην αίθουσα 2 εκτίθενται αγγεία, εργαλεία και λίθινα κοσμήματα από το σπήλαιο του Κίτσου, που κατοικήθηκε στη Νεολιθική εποχή (6η – 5η χιλ. π.Χ.), αγγεία και άλλα κτερίσματα από τα νεκροταφεία του Θορικού και της ευρύτερης περιοχής του Σουνίου (8ος – 4ος αι. π.Χ.), καθώς και ευρήματα από ιερά και οικιστικά σύνολα σε διάφορες θέσεις της Λαυρεωτικής. Σημαντική θέση στο Μουσείο κατέχουν οι ανάγλυφες πλάκες από τη ζωφόρο του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, καθώς και επιτύμβια και αναθηματικά αγάλματα και ανάγλυφα από τους αρχαίους δήμους της Λαυρεωτικής. Εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό δάπεδο από την παλαιοχριστιανική (4ος – 5ος αι.) βασιλική του Λαυρίου.